OTSO Meclis Başkanı Erol Hatırlı Dünya Gazetesine konuştu
Gıda İhtisas OSB ile liderliğe oynayacağız’
İki büyük zeytin işleme merkezine sahip Orhangazi’de kurulacak Gıda İhtisas OSB’nin ara kabulü yapıldı. Orhangazi TSO Meclis Başkanı Erol Hatırlı, “Bu sayede işleme ve paketlemede, Türkiye’nin bir numarası olacağız” dedi. Dünya Gazetesi’ne konuşan Erol Hatırlı, Orhangazi’nin Gıda İhtisas OSB ile liderliğe oynayacağını ifade etti.
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Hatırlı, ilçede kurulması planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ara kabulünün yapıldığını belirterek, Bakanlığın kendilerine gerekli çalışmalar için bir yıllık süre tanıdığını söyledi. Öngörülen alanın Süpürgelik mevkiinde 671 dönümden oluştuğunun bilgisini veren Hatırlı, “Mevcut araziyi odamıza kayıtlı ortalama 75 üyemizin ön talebi doğrultusunda değerlendireceğiz. Bölgemizin ihtiyacı olduğu için OSB’de ağırlıklı yerel firmalar bulunacak. Böylece firmalarımızı tek çatı altında toplamış da olacağız. Kapasite boşluğu olursa dışarıdan firmalar da yer alabilecek” dedi. İlçede Marmara Zeytin İşletmeleri Merkezi (MARZİM) ile Orhangazi Zeytin İşletme Merkezi (ORZİM) olmak üzere iki büyük kümenin bulunduğunu belirten Hatırlı, Gıda İhtisas OSB projesinin de hayata geçirilmesiyle, Orhangazi’nin gıda sektöründe, özellikle zeytin işleme ve paketleme alanında, Türkiye’nin bir numarası olacağını dile getirdi. “Zaten şu anda da Türkiye zeytin pazarı Orhangazi’de oluşuyor” diyen Hatırlı, “İstanbul’a lojistik yakınlığımız sebebiyle tüm zeytin paketleme ve işleme tesisleri bölgemizde yer alıyor. Bu beraberinde yan sanayinin gelişmesini de sağladı. Kavanoz, plastik, teneke gibi büyük ambalaj firmalarına sahibiz. Odamıza toplamda kayıtlı yaklaşık bin üyemiz var. İlçemizin toplam ihracat rakamı ise 550 milyon dolar seviyesinde” ifadesini kullandı.
Soğuk hava depoları da yapılabilecek
Hatırlı, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile İstanbul’a daha da yakınlaşan Orhangazi’nin, otoyol üzerinde güney ve kuzey olmak üzere iki çıkış noktası bulunan ender ilçelerden olduğunu vurguladı. Tüm bu gelişmelerin Orhangazi’yi lojistik anlamda değerli hale getirdiğinin altını çizen Hatırlı, “Bölgemizde artan kivi üretimi sebebiyle soğuk hava depoları her geçen gün önem kazanmakla birlikte bu depolar farklı sektörler için de kullanılabiliyor. Üretici arazisinin bir kısmına kapasitesi kadar soğuk hava deposu yapabiliyor ama bunu geniş çaplı düşündüğümüzde Göl Koruma Kanunu’na takılıyoruz. İşte, Gıda İhtisas OSB’de bu tür yatırımcılara da olanak tanımış olacağız” açıklamasında bulundu.
OSB’de Gedelek Turşusu için de alan planlanıyor
Orhangazi’nin önemli değerlerinden birinin coğrafi işaret alınan Gedelek Turşusu olduğuna işaret eden Hatırlı, Türkiye’nin turşu ihtiyacının yüzde 35’inin Gedelekli üreticiler tarafından karşılandığını vurguladı. “Turşu denilince artık akla Gedelek geliyor. Turşumuzun ünü her geçen gün daha da yayılıyor” diyen Hatırlı, “Üreticilerimiz İstanbul’da butik mağazalarda ürünlerini satışa sunuyor. Tabii ki bunun bir de sanayi ayağı var. Birçok tedarik zinciri oluştu. Bu da katlanarak artıyor. Öte yandan Gedelek mahallesinde şu an butik üretim anlayışı var. Gıda İhtisas OSB’de turşuculara da ayrı bir bölüm açmayı hedefliyoruz. Bu alanda da tesislere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
No Comments